0

Н ебивало стълпотворение от гости от Европа и Африка за най-големия маскен фестивал „Сурва“ на Балканите се събра в Перник. След като президентът Румен Радев откри грандиозното шоу в петък, кулминацията на шумното събитие беше в събота, но дефилетата със сурвакари и кукери продължава и днес в неделя. Припомняме, че шоуто  възкръсна след прекъсване от три години. Първо заради водната криза и след това заради ковид пандемията. 

Влак 

От края на седмицата обаче улиците са пълни с народ, който приижда отвсякъде, разказа Стефани Георгиева, журналист от „Телеграф“ и участник в шествията. Практически градът на миньорите се пука по шефовете, а общината е превърнала училищните дворове в паркинги, за да поемат колите на гостите, разказа тя. Столичани могат да се доберат до тържествата най-лесно с влак, но ако тръгнат по-рано с автомобил, ще избегнат задръстванията, увери тя.  

Пълни хотели 

Всички места за спане са заети, хотелите се пукат по шефовете. Стаите са заети с приоритет за гостите и участниците от чужбина. Хора има от цялата страна, цяла Европа, но учудващо и от Африка, разказа Стефани. Всеки район се представя със своите костюми и обичаи. Целта обаче на всички е обща, да изгонят злите сили от зимата, преди да е дошла пролетта. В Пернишко се наричат сурвакари и са облечени с народни носии и кожи. Кукерите са от Ямболско и са окичени със звънци. Словенските костюми също са от кожи с дълги косми, а маските напомнят на нашенските кукери. Свят шарен и шумен. 

Кебапчета и кюфтета 

Освен пъстрите дефилета народът се забавлява типично по балкански. На всяка крачка димят скари и се леят ракия, вино и бира. Всеки новопристигнал го посрещат с пернишка сурвачка. Тя се състои от винкел с нанизани пуканки на него. За това разказа пред Нова тв шеф Виктор Ангелов, водещ на кулинарното шоу Hell's Kitchen. Скандалният готвач снима един от епизодите на предаването по време на маскарада. На сета от сутринта има запалена скара, вие се дим с аромат на кюфтета, а гостите получават по чашка люта ракия.