0

П резидентът Румен Радев провежда срещи с лицата от "домовата книга", определени от Конституцията. Първата среща на държавния глава беше с  управителя на БНБ Димитър Радев. Разговорът на "Дондуков" 2 започна в 11.00 часа. След него Димитър Радев каза, че не е променил позицията си от края на март, когато се формираше служебен кабинет по новите конституционни правила, а именно, че не е редно Централната банка да бъде въвличана в политическия процес: 

"Не трябва да се подценява, че всъщност Централната банка и банковият сектор са едни от малкото в страната, които работят добре, работят устойчиво".

Срещите на президента продължават в 12 ч. започна разговора му с подуправителя на БНБ Радослав Миленков, Рая Назарян, с подуправителя на БНБ Петър Чобанов. Президентът ще разговаря и със заместник-председателя на Сметната палата Тошко Тодоров.

След последните поправки в Конституцията, Румен Радев може да избира само служебен премиер и то от списъка с 10 потенциални кандидати на публични длъжности. Възможностите обаче де факто са само шест. Парламентът не е назначил омбудсман или негов заместник, които са в списъка за евентуален министър-председател. В него е и председателят на парламента Рая Назарян. Тя вече отказа на Румен Радев да оглави евентуално временно правителство. В списъка е заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров. Друг възможен вариант са управителят на БНБ Димитър Ладев или някой от неговите трима заместници. От месец обаче те са само двама, след като от поста беше отстранен Андрей Гюров.