0

П арното в сградите на общинската администрация ще бъде намалено през отоплителния сезон. За да има реален ефект икономията, температурата трябва да падне с поне 5 градуса, обясниха експерти.

„Това, което зависи от нас и сме планирали, е да намалим температурата през отоплителния сезон на административните сгради. Надявам се да не се налага подобна мярка в училища и болници, достатъчно загубиха децата и учениците заради пандемията“, коментира за „Телеграф“ кметът Йорданка Фандъкова.

Икономии

Столичният кмет уточни, че е провела разговор с министъра на енергетиката в петък и е получила уверение, че няма да се намаляват количествата за „Топлофикация София“. Това й давало надежда, че ще има нормална температура за образователните, здравните и социалните заведения. На въпрос дали няма да се наложат и други мерки като дистанционна работа Фандъкова посочи, че се надява да не се налагат, защото пада качеството на услугата. „Следим внимателно ситуацията и ще предприемем мерки, ако се наложи“, допълни тя.

Успокоение

Газът за отоплителния сезон на столицата е осигурен. „Изключително важно е, че заплахите, които чухме от предишния председател на КЕВР, че София ще остане без газ от 1 септември, вече не стоят на дневен ред”, каза Фандъкова. Тя е категорична, че абонатите няма да се натоварват с ново покачване на цените на парното, но така или иначе „всички хора ще правят икономии, защото цените са толкова високи, че всеки вече е притеснен и прави сметка за спестявания“.

Цена

Според Фандъкова сериозният проблем е огромната разлика между цената, на която „Топлофикация София“ купува газ, и тази, на които продава на потребителите. „При положение че газът от петък е с рекордни стойности, близо 300 лева на мегаватчас и цената, на която продава топлинната енергия, със заложена от КЕВР цена на газа 122 лв., е ясно, че дружеството ще продължи да трупа задължения и затова ще продължим разговорите с правителството, за да се търси решение“, коментира столичният кмет. Ако ножицата продължи да се разтваря, задълженията на „Топлофикация“ може да набъбнат до половин милиард.