0

Ф ентанил е синтетичен опиоид, който се използва в различни случаи, най-често при тежки случаи на раково болни, но наркотрафиканти успяха да наложат неговата продажба. Той е 100 пъти по-мощен от хероина. Това е наркотично вещество, за 10 000 дози хероин е необходима около 750 гр субстанция хероин. За 10 000 дози картфентанил е достатъчно само 1 грам. Той е по-достъпен и по-лесен за трафик”.

Това заяви Стефан Бакалов, н-к отдел „Борба с наркотрафика” в Агенция „Митници” по отношение на новия наркотик фентанил, пред NOVA. 

По-рано през деня премиерът Николай Денков обяви, че нов вид синтетична дрога се разпространява в България.

„В днешно време човек може да си достави всякакъв вид наркотични вещества, живеем в силно глобализиран свят. 12-13-годишни деца употребяват дрога. Децата ни се доверяват и възрастта е много ниска. Синтетичните опиоди, които са смъртоносни, се ползват от хора на възраст между 20-25 г.”, обясни Бакалов.

За миналата година заедно с колегите си са задържали 168 литра и около 65 000 дози. За тази година са хванали около половин милион дози.

"Китай е един от основните износители на фентанил и неговите аналози. От 1 май 2019 г. под натиск на ООН Китай забрани производството на фентанил, но въпреки това те все още са най-големият производител и износител", допълни Бакалов.