0

В Министерския съвет на дневен ред са социалните плащания. Кабинетът трябва да одобри изплащането на обезщетения за месеците ноември и декември. Парите са предназначени за покриване на разходите на родители, чиито деца не са приети в държавни или общински детски градини и училища поради липса на свободни места.

По последни данни към лятото на миналата година децата на над 800 семейства са останали без места.

Финансовата помощ е за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас. Периодът, за които се изплащат компенсациите е от 1 януари до 31 май, а сумата на месец е от 291 лева. 

По действащата в момента Наредба, компенсации получават родители, чиито деца са навършили 3 години и отговарят едновременно на следните условия:

         Детето е кандидатствало за прием съгласно съответните изисквания, определени по реда на чл. 59, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование, в целодневна или полудневна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище, в чийто прилежащ район се намира настоящият адрес на детето, и не е прието поради липса на свободни места за съответната учебна година.

         Детето да не е записано в целодневна, полудневна или почасова организация на предучилищното образование в нито една държавна или общинска детска градина или училище.

         Общината по настоящия адрес на детето не e предложила на родителите друго равностойно място за предучилищно образование на детето в общинска детска градина или училище за съответната учебна година поради липса на свободни места във всички детски градини и училища в прилежащия район.

         За съответната учебна година детето е записано в самостоятелна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище или в самостоятелна, целодневна, полудневна или почасова организация в частна детска градина или училище.

         Ако детето е в задължителна предучилищна възраст и е записано за задължително предучилищно образование в частна детска градина или в частно училище – частната институция да не е включена в системата на държавно финансиране.

         Родителите да не получават подпомагане от държавния бюджет или за сметка на оперативни програми за същите дейности на друго основание за периода, за който се изплащат средства за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и обучението, по реда на тази наредба.