0

С илен гръм и ярка светлина стресна жителите на Видинско късно снощи. Явлението е забелязано от много точки на страната. Екипи на полицията във Видинско са направили огледи, няма данни за пострадали хора и щети. 

Проверява се сигнал за паднал, вероятно на територията на Румъния, метеор. Според румънските власти става въпрос за метеор, който се е взривил във въздуха.

КАКВО СЕ СЛУЧВА?! Силен тътен и странна светлина стреснаха Западна България (ВИДЕО)

Небесното тяло е видяно и от екипа на Института по астрономия към БАН. Физикът Пенчо Маркишки потвърди пред NOVA, че става въпрос за метеор. 

Тялото се появи и продължи пътя си в посока север-североизток, каза физикът Пенчо Маркишки.

ЯРКА СВЕТЛИНА И СИЛЕН ТЪТЕН! Семейство любопитни щъркели наблюдават вероятния метеорит, паднал у нас (ВИДЕО)

„Като цвят беше жълтеникаво, като взрив – озари небето подобно на мощна мълния. Веднага разбрахме, че е или към Видинско, или още по нататък – към Румъния. Тялото е метеор – много ярък, такива ги наричаме болиди ”, категоричен е Пенчо Маркишки.

Учените са започнали да проверяват към кой метеорен поток може да принадлежи.

В края на юли най-добре се наблюдавали 2 метеорни потока – Южните делта-аквариди и Алфа-каприкорниди.

„Със сигурност е взрив в атмосферата, може би на няколко десетки километри височина. Шансът да са стигнали отломки до земята не е голям. Сигурно и в Румъния ще има огледи, но най-вероятно няма да има щети”, обясни Маркишки.

Той обясни, че всички метеорни тела, които навлизат в атмосферата, се нагряват и взривяват на няколко десетки километри височина. Иначе такива явления се случват често.

По време на брифинг тази сутрин от полицията коментираха случилото се. 

Около 22:00 часа на територията на област Видин се е чул тътен. Към района веднага са изпратени екипи на полицията, които са направили оглед. На място няма данни за пострадали хора, за пожари, както и за нанесени материални щети. „Не се касае за инцидент, а за природно явление. На територията на област Видин всичко е спокойно. Още снощи бяха насочени всички налични сили да обходят областта да проверят за пострадали или възникнали пожари, такива не бяха установени. Обстановката е напълно спокойна”, каза старши комисар Петър Коцин, ОДМВР-Видин.

Снощи е подаден само един сигнал. Той е от село Гомотарци и е за това, че се е чул гръм.

„Около 23:00 часа постъпи информация от колегите от Румъния, че се касае за природно явление”, обясни старши комисар Петър Коцин.

По данни на румънските власти се касае за метеор, който се е взривил във въздуха. Проверката продължава.

„Каменни късове, които са от микрочастици до километри в диаметър, са астероиди, когато се движат в междупланетното пространство, навлизайки в земната атмосфера, ако успеят напълно да изгорят, се наричат метеор, а ако достигнат земната повърхност – метеорит”. Това заяви доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен".

По думите му обектът е бил с размери на футболна топка, „средно всички такива метеори започват да горят, да се виждат, на височина от порядъка на около 100 км и на 60-70 км те вече са изгорели”.

„Скоростта на движение на едно такова тяло е от примерно 10-20 км в секунда до над 60-70 км в секунда. Т.е. ние имаме 10-15-20 пъти по-висока скорост и именно тази скорост, на тези каменни късове, навлизайки в земната атмосфера, виждаме горящата следа. Оттам идва светлината евент, посочи още той. 

„Бяхме на верандата и вечеряхме, когато изведнъж от небето падна огромно огнено кълбо”, споделят очевидци.