0

В тори протест в памет на 15-годишната Даная, която миналата година почина в "Пирогов", се провежда пред Министерския съвет. Шествия има и в Пловдив и Варна. Той е под наслов "Вън мафията от здравеопазването" и е организиран от Фондация "Даная", като поставя шест искания за реформа в детското здравеопазване, писа БНР.

Пред Министерския съвет се събраха близки и приятели на семейството на Даная и хора, загрижени за детското здравеопазване в България. Движението в района е нормално. Обстановката е нормална, но има засилено полицейско присъствие. 

Сред исканията на организаторите са отстраняване на директора на "Пирогов" до приключване на проверките за нарушения в болницата, както и становище на Централната комисия по лекарска етика за действията и изказванията по време на медицинския съвет от 1-ви февруари. 

Протестиращите настояват за законодателни изменения, които гарантират добри медицински практики. Искат се също така пълна ревизия и осъвременяване на стандартите по специалности; да бъде въведен механизъм за публичност и прозрачност на процедурите по избор на болнични ръководства; създаване на програма за реформи в здравеопазването.