0

П етчленен състав на Върховния административен съд ще излезе с окончателно решение за формулата за енергията от сградната инсталация до няколко дни. Очаква се той да потвърди решението на  тричленния състав на ВАС, който обяви, че е незаконна. 

Последната инстанция на ВАС се очаква да отхвърли подадената жалба от министъра на енергетиката и да потвърди решение на първа инстанция на ВАС.  

Коментар

„Шансовете са много големи да се потвърди решението на първата инстанция на съда. Аргументите на министъра да иска отмяната му са неоснователни“, коментира юристът Андриан Славчев. Процесуалният представител на министъра на енергетиката не е оспорил в съдебно-техническата експертиза и не е поискал допълнителна. Според документа във формулата за определяне на енергията, излъчена от сградната инсталация, са въведени допълнителни критерии, които са абсолютно неясни и се стига до неясен резултат.

Това го казва експертизата, а тя не беше оборена по никакъв начин, поясни Славчев. Дори в касационната жалба на енергийния министър не се оборват констатациите на вещото лице. Така че реално по същество министърът няма аргументи, които да изложи, за да каже, че решението на първоинстационния съд е неправилно.   

Наказание

Съдебно-техническата експертиза категорично установява, че във формулата са включени неясни коефициенти. „В откритото заседание вещото лице посочи, че потребители, които не използват топлинна енергия, нито битова гореща вода, заплащат заради грешната формула сметките на своите съседи. Причината е, че част от енергията, която се отнася за техните жилища, е вкарана във формулата за енергията, излъчвана от сградната инсталация по т. 6.1.1. от методиката към Наредбата за топлоснабдяване. Така всъщност едни потребители заплащат сметката на други потребители“, обясни адвокат Славчев.