0

П ожарът в планина Славянка на границата с Гърция е навлязъл в българска територия, все още - на около 50 метра. Това ни дава възможност да действаме. В акцията се включиха и два френски самолета. Те добиват вода от язовир Доспат, като вместимостта на всеки самолет е седем тона. Ще пристигне и хеликоптер на Главна дирекция „Гранична полиция”, с който ситуацията ще бъде наблюдавана отвисоко. Това коментира по време на брифинг служебният министър-председател Димитър Главчев, съобщава NOVA.

Самолетите, изпратени от Франция по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС, вече се включиха в гасенето на пожара при българо-гръцката граница, обяви вътрешният министър във Facebook. „У нас пристигнаха общо 3 летателни машини, две от които за пожарогасене. С третия разузнавателен самолет френските екипи вече направиха обследване на района, след което започнаха и гасителните действия”, допълва Калин Стоянов.

„След като хеликоптерите натрупат определени летателни часове, пилотите им имат забрана за летене", посочи служебният вътрешен министър. Той увери, че въпреки трудния терен, са направени просеки и са взети са всички възможни мерки.

Тази сутрин силният мирис на дим се усещаше в Петрово и Голешово. В следобедните часове огънят навлезе в гора. Пламъците продължиха да обхващат треви и храсти. Огънят от българска страна вече е близо до минните полета. „Лично аз нямам информация какви точно са тези мини. Най-вероятно са противопехотни, едва ли танкове ще тръгнат по планината”, коментира вътрешният министър. Калин Стоянов отново подчерта, че след пълното потушаване на пожара предстоят разговори с гръцката държава за пълното обезопасяване на минните полета в Славянка.