1

И зображения на торта, гарнирана с разпарчатосаните фигури от Паметника на Съветската армия и с отрязаната глава на войника и момченцето в центъра, се завъртяха в социалните мрежи и предизвикаха бурно възмущение. 

От БСП са потресени от начина, по който депутати и симпатизанти на “Да, България”, ДСБ и “Спаси София” отбелязват коледните празници, гаврейки се с демонтирания паметник и пренесоха темата в Народното събрание. 

"Мислех, че с незаконното рязане на паметника час по час ще приключи лудостта и дивотията на управляващите. Явно няма да приключи с рязането на МОЧА, с коледните тържества, а ще продължи напред”, заяви социалистът Георги Свиленски, който размаха от трибуната изображение на скандалната торта. 

"Ето торта с отрязана глава на българско дете, това напомня ли ви нещо? Войник, крак -  тези хора от "Да, България" така се забавляват, така празнуват Коледа, това е най-успешният им акт през годината", ядосан е Свиленски. 

На снимки в мрежата се вижда, че под тортата има надпис, който гласи: “За унищожителите на МОЧА”. 

"Тази торта е поздрав за унищожителите на МОЧА" - така пише. Това сте самите вие, част от мнозинството, което подкрепя тези хора - "Да, България", тези хора искат да управляват София. Питам кой изяде главата на това българско дете, кой посмя? Вие сте срам и позор за България, за българската политика, за тези, които са били снощи и са се забавлявали", ядоса се Свиленски на ДБ. Мислех че не е истина и е монтаж, но колеги ми го потвърдиха, добави още той. На един от кадрите пък се вижда и Борис Бонев от "Спаси София", когото ПП-ДБ настояваха да оглави Столичния общински съвет.

На друг десерт за партито пък е изобразен паметника в непокътнат вид, рамкиран от бяла сметана, от който всеки може да демонтира парче. Под сметановото изкушение е поместено и послание: “Весели празници: ДСБ”. 

"На друго тържество на ДСБ, друга демократка доволна реже главата на войника. Така празнуват Демократи за силна България своята едногодишна работа през годината. Това им доставя удоволствие, душевен мир, спокойствие за изпълнен дълг. Не ви ли е срам г-н Атанасов?", попита Свиленски лидера на ДСБ. 

"Срам и позор за вас. Излезте, извинете се за това, което сте направили. Лудостта ви няма край. Ако не се вземат мерки и не бъдат изхвърлени от политиката, ще стигнем и до по-лоши неща. Трябва да сложим край на това беззаконие, на този срам. Вие сте новите варвари на България", възмути се зам.-председател на ПГ на БСП. 

"Всички политици, които са били и на двете фашистки мероприятия - незабавна оставка от всички публични длъжности. Ако бяхме в нормална държава, щеше да има чутовен скандал. Те отрязаха главите на демокрацията, режат главата и на нацията, тъй като я противопoставят", заяви Иван Ченчев, който нарече колегите си политически канибали.