0

П резидентската институция е информирала компетентните органи относно разпространяван в социалните мрежи клип, който злоупотребява с образа и гласа на държавния глава. Това се случва по време на мнима реклама на „Лукойл“, Тя имитира репортаж на Нова телевизия, съобщават от прессекретариата на президента.

ГДБОП свали от интернет пространството фалшивия видеоклип. Пресцентърът на министерството на вътрешните работи информира, че са предприети незабавни действия от специализираните служби на ГДБОП и фалшивият клип е свален от интернет пространството. Екипът на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП ще бъде безкомпромисен към авторите на подобни видеа с фалшиви новини, генерирани с изкуствен интелект, съобщават от министерството.

Благодарение на отличното си сътрудничество с български и чуждестранни социални платформи и доставчици на дигитални услуги, органите на МВР блокират и ще продължават да премахват незаконно, измамно или противоправно съдържание, използвано от киберпрестъпници, писа NOVA.

Те напомнят, че всеки български гражданин, който е станал жертва на киберпрестъпления, може да сигнализира ГДБОП на имейл report@cybercrime.bg.