0

С лед като спечели „Букър“ за „Времеубежище“, писателят Георги Господинов има три номинации и за театралните награди „Икар“, които ще бъдат връчени на 27 март.

Спектакълът по негови текстове се нарича „Всички наши тела“ и е продукция на ямболския драматичен театър „Невена Коканова“, а отличниците са Мартин Киселов - за режисура, Калин Николов - за авторска музика, и Вълчо Янев - за поддържаща мъжка роля.

Рекорд

С рекорден брой номинации - цели 7, е Народният театър „Иван Вазов“, а неговата прима Мария Каварджикова ще бъде удостоена от Съюза на артистите в България с почетната награда „Икар 2024“ за изключителен принос към българския театър. Два от спектаклите на първата ни трупа са привлекли най-много внимание на журито. „Хага“ носи номинация на Галин Стоев за режисьор, на Кремена Деянова (Момиченцето) за дебют и Борис Далчев и Кънчо Касабов за сценография и костюми. „Петрови в грипа и около него“ пък попада в списъците в следните категории: поддържаща мъжка роля за Ненчо Костов (Сергей), поддържаща женска роля за Александра Василева (Библиотекарката, Медицинска сестра и Персефона), режисура на Боян Крачолов, както и майсторско техническо осъществяване. Теа Денолюбова пък е номинирана за драматургичен текст за „Боже мой“ - последния моноспектакъл на Христо Мутафчиев.

Спор

Ето кои актьори ще спорят в категориите за водеща мъжка и женска роля: Георги Гоцин за Марк в „Арт“ от Ясмина Реза, реж. Владислав Стоименов, Младежки театър „Николай Бинев“, Захари Бахаров за Той в „Това не го казвай!“ от Саломе Льолуш, реж. Явор Гърдев, „База Х“, кино „Люмиер“ и Пенко Господинов за Иполит Матвеевич Воробянинов в „Седемте стола“ по Иля Илф и Евгений Петров, реж. Дамян Тенев, Драматичен театър - Ловеч; Весела Бабинова за Анджела в „Пистолет в торнадо“ от Лорън Гъндърсън, реж. Васил Дуев-Тайг, Break A Leg, „Thеatro отсам канала“, Елеонора Иванова за Двори в „Игри в задния двор“ от Една Мазия, реж. Николай Поляков, театър „София“, и Мартина Троанска за моноспектакъла „Издишване“ от Тед Чанг, реж. Стоян Радев, Театър 199 „Валентин Стойчев“.