0

К учето Фернанда, което посрещна депутатите от 48-ото Народно събрание, предаде щафетата – премиер на ротация в социалните мрежи вече е котаракът Георги. 

Смяната на караула и гъделичкането на общественото внимание се случиха мирно и кротко. А посланията и в двата случая са да бъдем по-добри, за да сме на нивото на двете бездомни животни, които сгряха сърцата на стотици хора в България във време, в което почти няма каузи, които да ни обединяват. Писателка от Плевен пък се вдъхнови и написа цяла книжка за Гого – мустакатия лидер на общественото мнение тази седмица.

Подписка

За него в специално инициирана по този повод подписка се включиха над 9000 души. Те настояваха любознателният котарак да остане на топло в пловдивската народна библиотека "Иван Вазов". Наложи се с мнение по казуса да излезе дирекционният съвет на институцията, след като съдбата на Гого трогна хората. Съветът „формулира“ позиция в рамките на няколко дни след проверка на нормативно-административните основания за присъствието на приютеното от служителите животно в обществена институция като НБИВ, която е на разпореждане на община Пловдив. Било направено запитване и до специализираните органи като общинско предприятие „Екоравновесие“, РЗИ – Пловдив, и т.н. 

Решението на дирекционния съвет е следното:

„Котаракът ще продължи да бъде обгрижван в библиотеката от отговорни за това служители, за да се гарантират ветеринарномедицинският му статус и санитарните норми. Същевременно дирекционният съвет се чувства задължен да отбележи неспазването на етичните стандарти, допуснато в някои публични коментари по темата. Съветът призовава гражданството да се въздържа от произволни обобщения и обидни квалификации,  напълно недопустими в обществения разговор. Призоваваме за спазването на добрия тон в диалога с Народната библиотека“. Под становището са изписали имената си всички членове на дирекционния съвет начело с директора Димитър Минев и още 14 души.

Оставка

Котколюбители обаче приеха враждебно и дистанцирано тона на съвета и продължават да настояват за оставката на директора, като тезата им е, че човек, който не обича животните и е бездушен към съдбата им, не може да заема такъв пост.

„Поздравления за умното решение. А аз като инициатор на целия вдигнат шум, поемам отговорност пред всички хора да ходя периодично и да виждам Жорко. Ще ми бъде много приятно да чета нещо интересно, докато гушкам Жожи!“, написа на страницата на градската библиотека във Фейсбук Илиана Тодорова. От реакции на други потребители в социалните мрежи става ясно, че котаракът реагира и на други умилителни имена като Жоро, Пухчо и др.

„Победа! Котаракът Гого ❤️остава в Народна библиотека "Иван Вазов" гр. Пловдив. И като ми каже някой, ми то от нас нищо не зависи! Случилото се с това коте е прекрасен пример : ВСИЧКО зависи от нас, стига да ни пука и да не си мълчим. Само за няколко дни с подкрепата на всички и след като се раздухаха нещата, директорчето бързо клекна. Котьо печели“, написа Ивана Александрова.

Подаръци

В същото време котаракът Гого си заслужи многократно както прехраната и грижите, които полагат за него служителки в библиотеката, така и десетките подаръци, които получи, след като историята му обиколи социалните мрежи. Той вече е нещо като нещатен служител на градската библиотека, защото напливът от читатели се увеличи – много хора, които иначе не стъпват на това място, пожелаха да се уверят лично, че котето е сито и не е травмирано от опитите да бъде изхвърлено на улицата.

Преди десет месеца котаракът, който е най-известният мъркащ любимец тази седмица, се появил на вратата и успял да привлече вниманието. Котето се радвало на грижи и отношение, било дружелюбно и не правело никакви пакости. Най-много обичало да се заседява пред рафтовете с класиците.