0

"Проблемите на българското правосъдие не са само в прокуратурата, а в съда, в МВР, в законодателството. Някой трябва да седне и да реши реалните проблеми, а не да се занимава вече 30 години с т.нар., както аз казвам, измислена съдебна реформа, която се състои в това да закриеш, да махнеш някой и да сложиш собствен човек или да обслужиш някой олигарх с някои промени, които няма да цитирам, и да реализираш, може би, някои плюсове". Това каза пред журналисти в Плевен днес главният прокурор Иван Гешев. 

Според него негативните последствия от закриването на спецпрокуратурата се усещат в бум на престъпността през последните пет-шест месеца. По думите му най-осезателно това ще бъде усетено от българските граждани. 

На въпрос дали прокуратурата има противопоставяния с други институциите, Иван Гешев подчерта, че единственият враг на прокуратурата е престъпността. "Ние имаме разбирането, че независимо кой е начело на определени държавни институции, институциите трябва да си взаимодействат. За мен е обидно някой като каже, че няма да работи с този, защото той е начело на определена институция", каза главният прокурор. 



Той коментира някои от нашумелите криминални случаи от последните дни. 

По повод огласената информация, че има отказ на прокурор да бъдат задържани двамата полицаи, станали свидетели на катастрофата на околовръстното шосе на София, за която е обвинен Димитър Любенов, Гешев каза, че тук "става въпрос за правосъзнание, което означава информираност за правото и правните норми". 

"Това твърдение, мисля, че на министъра на вътрешните работи, не кореспондира със законодателството в страната и с фактите по делото. Не го твърдя аз, вчера има съобщение на сайта на Софийска градска прокуратура, където е цялата фактология", обясни Гешев. Главният прокурор подчерта, че задържането за 24 часа от служител на МВР по закона за МВР, е "само и единствено в правомощията на МВР, прокурор няма такива правомощия, не може да забрани такова нещо или да разреши такава процедура". "Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация", каза още главният прокурор.

Той обясни, че има отделно досъдебно производство за престъпление по служба, в което се разследват действията на полицейските служители, а другото е за престъпление срещу транспорта. 

По повод разследването на катастрофата в Шумен, където изгоря автомобил, веществено доказателство, на охраняем паркинг на МВР Иван Гешев заяви: "нямам съмнение в работата на прокурорите от град Шумен, имам индикации за проблеми в други правоохранителни институции".

"Дали е издържало обвинението или не, не съм си позволил да коментирам съдебните решения. Колегите работят с доказателства, които се събират от МВР. Не обвинявам никой и не оправдавам никой, защото не съм запознат с делото", каза още Гешев. Той добави, че има две, по думите му "притеснителни съвпадения" - на паркинг на МВР изгаря веществено доказателство, което се самозапалва, както и че полевият тест отчита наличие на наркотици, а след това кръвната проба показва, че няма.

Главният прокурор Иван Гешев участва в Плевен днес в откриването на инициативата "Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право". Тя се осъществява от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България, в партньорско сътрудничество с Националната мрежа за децата. На първата среща с ученици участват още председателят на АПБ Владимир Николов, който е и окръжен прокурор на Плевен, и председателят на Камарата на следователите в България Петко Петков.