0

В ъпреки всичко, което се случва, дори няколко дена преди да престанат да съществуват, спецпрокуратурата и спецсъдилищата продължават да работят и получават поздравления от колегите ни от Европа. Тези структури бяха закрити, защото притесниха хора с много голям финансов ресурс и лица от обществения живот. Те бяха закрити, защото вършат своята работа", каза на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

По думите му никой не е очаквал да бъдат толкова ефективни.

"Последиците, които най-вероятно предстоят, няма да се дължат на българската съдебна власт и в частност на българската прокуратура. Проблемите, които вече настъпват, ще бъдат за сметка на тези, които направиха нещо (да бъдат закрити). Въпросите оттук нататък трябва да бъдат задаване не на прокуратурата и съдебната власт, а на българските политици", подчерта Гешев. И допълни: "Предвиждам, че резултатът от закриването на тези структури по същество, ще има последиците на амнистия за голяма част от тези 800 съдебни производства, които са "висящи", вероятно и за съдебните процеси".

"Благодаря на колегите си. Ще цитирам съдия Ушев - "тези структури бяха богатство за държавата. Тази цена, която ще платят българските граждани, е с всеки следващ случай на телефонна измама, със следващия убит и изнудван наш познат, който е страдал от разпространители на дрога", обобщи Гешев.

"Ще цитирам съдия Ушев - "тези структури бяха богатство за държавата. Тази цена, която ще платят българските граждани, е с всеки следващ случай на телефонна измама, със следващия убит и изнудван наш познат, който е страдал от разпространители на дрога", обобщи Гешев.

"Това, което мога да обещая на българските граждани, е че прокуратурата, която е една от малкото останали стабилни институции, ще направи всичко възможно да "спаси" тези досъдебни производства и да продължи да работи срещу организираната престъпност, корупцията и всякакъв друг вид престъпност, които до момента бяха от компетентност на Специализираният съд и Специализираната прокуратура", добави той.