0

В зеха главата на шефа на ключова болница в столицата.

Освободен от поста му е директорът на УМБАЛ "Лозенец" д-р Христо Стоянов, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Уволненият директор, д-р Христо Стоянов

 Уволненият директор, д-р Христо Стоянов
Болница

Мотивът за решението на здравния министър Галя Кондева, подписала заповедта за уволнение, е извършеният одит в лечебното заведение, който показва редица тежки нарушения.

Констатациите от проверката са, че болницата е във влошено финансово състояние, като се наблюдава устойчива тенденция за натрупване и значителен ръст на задълженията в периода на управление на изпълнителния директор д-р Стоянов.

В края на 2022 г. натрупаната загуба на лечебното заведение от минали години е в размер на 39 858 000 лв. Година по-късно загубата вече е в размер на 71 935 000 лв., а към 31 март т.г. 94 303 000 лв.

БТА/Архив

Към края на 2023 г., съгласно счетоводния баланс на лечебното заведение, задълженията на дружеството са в общ размер на 25 841 000 лв., което е увеличение с 51,59% спрямо предходната година.

Стойността на задълженията продължава да нараства и от началото на тази година, като в края на първото тримесечие УМБАЛ "Лозенец" има 28 047 000 лв. дългове. Най-голям процент от тях са към доставчици. Констатирано е и значително натрупване на задължения към персонала на лечебното заведение.

В същото време изпълнителният директор допуска разходване на "представително разходи" за сметка на болницата в размер на 78 688,44 лв.

В хода на проверката е установено, че част от тези средства са разходвани за новогодишно тържество.

За временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Лозенец" е назначена д-р Олга Мицова – Масларова.

Кой е д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов е специалист по анестезиология и интензивно лечение. Роден през 1970 година в София.

Завършва медицина в Медицински университет в столицата през 1997 година, а през 2004 г. придобива специалност по анестезиология и интензивно лечение.

Четири години по-късно, през 2008 г. завършва и магистратура по Бизнес администрация, специалност „Здравен мениджмънт“ в Университета за национално и световно стопанство.

Надгражда своето професионално развитие със  специализация в Университетската болница „Лудвиг Максимилиан Университет“ в Мюнхен, Германия.

Д-р Стоянов започва професионалната си кариера  в УМБАЛ „Александровска“ ЕАД като лекар-ординатор в Клиниката по урология през 1998 г., където работи до 2002 г. За една година е част от екипа на  ЗАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“ АД.

През 2003 година започва работа в Клиниката по анастезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Света Екатерина“. Бил е част от екипа на   Отделението по анастезиология и интензивно лечение на СБАЛ по кардиология Кардиоцентър „Понтика“.

В периода 2012-2015 г. оглавява Отделението по анастезиология и интензивно лечение на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ-Токуда, а година по-късно поема управлението МБАЛ „Уни Хоспитал“ Панагюрище.

През 2017 година става началник на Спешното отделение в УМБАЛ „Лозенец“. Успоредно с ръководенето на едно от най-тежките звена в здравното заведение той изпълнява и длъжността заместник-директор по медицинската дейност.

От месец януари 2022 г. е назначен за временно изпълняващ длъжността „Изпълнителен директор“ на УМБАЛ „Лозенец“.