1

"Благодарен съм на българския парламент за това, че призна Гладомора през 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ. Тази стъпка почита милионите жертви на Гладомора и възстановява историческата справедливост. Жестът на солидарност на България винаги ще бъде помнен от Украйна", написа в официалния си акаунт в Twitter президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Със 134 гласа "за", 26 - "против" и без "въздържал се" българското Народното събрание в общ проект, предложен от комисията по външна политика, обяви Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители, съобщи по-рано днес БТА. С решението се обявява също всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

Последва и реакция от руския посланик у нас.

Признаването на депутатите от Народното събрание на България на масовия глад в периода между 1932 и 1933 г. за "геноцид на украинския народ" е съзнателно изкривяване на историческите факти, заяви руската посланичка в София Елеонора Митрофанова, предаде ТАСС.

"Решението за признаването на Гладомора за геноцид, насочен срещу украинците и организиран на тяхна територия, вероятно е написано под диктовката на съвременна Украйна. Обидно е, че за пореден път българските политици решиха да пренаписват историята. Масовият глад в началото на 30-те години е обхванал няколко региона на СССР - и Украйна, и Беларус, и Западен Сибир, и Казахстан и други територии. По различни оценки от глад са загинали до осем милиона жители на страната от различни националности", подчерта руската посланичка.

Големия глад-Гладомор в Украйна и някои други съветски републики по времето на Сталин беше обявен за геноцид от българския парламент днес. 134 депутати приеха декларацията след повече от два часа бурни дебати. "Против" гласуваха само народните представители на "Възраждане", а депутатите от БСП напуснаха залата и изобщо не участваха в гласуването. С решението се обявява  всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

През ноември Украйна отбеляза 90 години от Гладомора и призова международната общност да го обяви официално за геноцид.

Последва решение на парламентите на Ирландия, Румъния, Молдова, Чехия и Германия, които признаха Гладомора за геноцид.

В средата на декември Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която също призна Гладомора в Украйна за геноцид над украинския народ.  507 депутати гласуваха "за", само 12 - "против", а 17 се въздържаха. Нито един от петимата български социалисти в ЕП не участва в гласуването.

Заедно с Украйна, още 16 други държави официално са направили това досега, като още през 2018 г. Сенатът на САЩ подкрепи резолюция за това.

Гладомора през 1932-1933 година, обхваща основните зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. Той се  случва, след като по разпореждане на Йосиф Сталин по-заможните селяни, които имат производство, са принудени да присъединят към колективните колхози, а зърното и цялата им продукция е конфискувана. От глад през този период захиват седем-осем милиона души, от които три милиона и половина в Украйна, два милиона в Казахстан и Киргизстан и два- два и половина милиона в Русия.