0

Н яма да се кандидатирам за патриарх, два пъти повтори пред медиите Пловдивският митрополит Николай, който участва на първата архиерейска Света литургия на новия сливенски владика Арсений.

Той обаче не отговори категорично на въпрос дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие в избора на нов патриарх, който ще се проведе на 30 юни. "Няма да съм патриарх. Това мога да заявя. Кой ще е патриарх и наум не ми идва", коментира Николай. Той отговори заобиколно и на въпроса дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие, но загатна и че Русенския владика Наум може да заеме най-високия пост в БПЦ. “Заявил съм в писмен вид отвода си“, бяха думите му.

Подозрения

Сред църковните среди обаче все по-малко са хората, които вярват, че в крайна сметка дядо Николай няма да се окаже да бъде един от тримата митрополити, които Светият синод ще предложи на 20 юни на събора за новия български патриарх.

Всички напомнят за преобръщането на мнението му на 180 градуса по въпроса за избора на Сливенски митрополит - за касирането на епархийския вот от 18 февруари, както и за опита да се промени със синодална наредба самият начин на избирането на нов владика - не чрез местен избор, а с решение на синода.

Всички експерти са единодушни, че формално отказът му няма стойност, защото в църквата има послушание, и ако събратята му го предложат, той няма право да се оттегли от състезанието.