0

К андидатът за служебен премиер ще се срещне с президента Румен Радев в петък в 9:30 часа, като се очаква да е готов със списъка с министрите си и да го оповести.

Държавният глава възложи на Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство.

В съответствие с Конституцията Радев ще проведе и задължителните консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

В четвъртък Радев разговаря с ръководството на Централната избирателна комисия. Пред него държавният глава обяви, че е получил уверение от Главчев, че до края деня ще бъде готов със състава на Министерския съвет, който трябва да управлява страната след като ротацията на досегашните коалиционни партньори в управлението се провали и се налага провеждането на нови предсрочни избори.  

„Уважаеми дами и господа от ЦИК, бяхме свикнали да се виждаме през няколко месеца, мислех, че ще ни се наложи по-рядко, но уви. Третият мандат за съставяне на правителство завърши с неуспех и сега наред с отдавна планираните избори за Европейски парламент в същия времеви период трябва да проведем и извънреден парламентарен вот”, започна Радев.

Президентът припомни призива си към Главчев да успее да представи в едноседмичен срок състав на Министерския съвет, за да е възможна опцията за избори "2 в 1". „По няколко причини – да имаме по-висока избирателна активност, да не разкарваме хората два пъти в кратък период и да спестим ресурси”, каза още държавният глава.

„Едно е желанието на партиите и на политиците, съвсем друго е готовността на ЦИК. От готовността и възможността на Комисията да организира прозрачни, честни и ефективни избори зависи да имаме легитимни и ефективни институции, едно реално упражняване на демокрацията”, допълни Радев.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова предупреди, че ако разликата между изборите за Европейски парламент и предсрочния парламентарен вот е една седмица, то това ще доведе Комисията до невъзможност да изпълни законовите си задължения.

„Ако изборите са на една и съща дата, това ще спести част от разходите, но не всички, тъй като имаме два отделни вида избори”, уточни Нейкова. И добави: „Ако изборите трябва да са на различни дати, а не заедно, трябва да има доста сериозно време – поне между две и три седмици, за да се организира процесът спокойно. Когато времето е кратко, това може да рефлектира върху качеството на процеса”.

Президентът и представителите на ЦИК се обединиха около това, че предсрочни парламентарни избори не могат да се проведат на 2 юни. При вот на различни дати – най-ранната за избори за национален парламент е 23 юни. Тогава обаче на много места се провеждат частични избори за кметове и общински съветници, коментираха от комисията.

Радев поиска от ръководството на ЦИК да потвърди дали може да се справи с вот "2 в 1" на 9 юни. „Мисля, че ще се справим. И именно поради тези очаквания и предвид ситуацията в държавата, подготвяме документацията така, че ако изборите са "2 в 1", да имаме готовност. Да, ще се справим при избори "2 в 1”, увери председателят на комисията.