0

С ъс заповед на министър-председателя Димитър Главчев са назначени трима заместник-министри на финансите, съобщи NOVA.

Методи Методиев е заемал вече веднъж този пост през 2023 година. Професионалната му кариера дълги години е свързана с Министерството на финансите. В периода 2015-2018 г. той заема позицията на ръководител на екипа на ведомството към Постоянното представителство на България в Брюксел, Белгия. Притежава магистърска степен по „Международни финанси“ от университета „Сейнт Андрюс” в Шотландия. Специализира в областта на управлението на публичните финанси, задълбочаването на Икономическия и паричен съюз и Европейската рамка за икономическо и фискално управление. Изкарал е допълнително обучение и курсове в САЩ, Австрия и Белгия.

Стефан Белчев има 28 години професионален опит в областта на вътрешния одит и финансовия контрол в публичния сектор. Притежава научна степен „доктор по икономика“ с научна специалност „Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност“. Започнал е трудовият си път през 1996 г. като финансов ревизор в Столично управление на „Държавен финансов контрол“. От 2006 е директор на дирекция „Вътрешен одит“ в Министерството на финансите, а от 2016 г. - директор на дирекция „Методология на контрола и вътрешен одит“ в МФ. От юли 2021 до февруари 2024 г. е заемал поста директор на Агенцията за държавна финансова инспекция, а до момента е бил директор на дирекция „Контрол върху капиталовите инвестиции“ в министерството.

Мартин Дановски е икономист по образование. Има над 20 години професионален опит в стопанската област и държавната администрация. В периода октомври 2015 – март 2021 година е член и председател на УС на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД. От 2015 до 2021 г. е и съветник в кабинета на заместник-министър председателя. През март 2021 г. е назначен за председател на Държавната агенция за научни изследвания и иновации към Министерския съвет, като заема длъжността до март 2022 г.