0

Б ъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия. Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Този призив отправи министър-председателят Димитър Главчев на Първата среща на върха за мир в Украйна, която се провежда в Бюргенщок, Швейцария, съобщиха от Правителствената информационна служба. Главчев направи изказване в рамките на тематичната сесия „Осигуряване на ядрена безопасност и сигурност в Украйна“. 

Той заяви подкрепата на България относно целите за ядрена безопасност, заложени във „Формулата за мир“ на украинския президент Володимир Зеленски и приветства изключително ценните усилия, които полага МААЕ. Премиерът посочи, че ситуацията в Украйна по отношение на ядрената безопасност и сигурност е сериозна и отговорността за това е изцяло на Русия. "Запорожката атомната електроцентрала, окупирана от Русия вече повече от две години, е в центъра на нашите тревоги, тъй като седемте незаменими стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност и петте принципа за нейната защита са нарушени", посочи Главчев.

По думите му превръщането на най-голямата АЕЦ в Европа във военна база е нищо повече от проява на груба безотговорност. Българският министър-председател отбеляза, че с действията си Русия не само излага на риск световната общност, но и сериозно подкопава доверието в бъдещото развитие на ядрената енергетика. Не можем да приемем нито едно от двете, категоричен е Главчев. 

Премиерът приветства ключовите приоритети за осигуряване на координация на международните усилия, очертани в дискусионния документ. Непосредствените приоритети са – спешно изтегляне на целия неоторизиран персонал от Запорожката АЕЦ, неограничен достъп до инсталациите на компетентните представители на МААЕ и Украйна, възстановяване на достатъчен брой експерти със съответния опит в централата, тъй като в момента този брой е три пъти по-малък от нормалното. Българският министър-председател открои също специалната роля в това отношение на страните, които в момента разработват или разглеждат възможностите за развитие на собствени ядрени програми с подкрепата на руската „Росатом“. „Призоваваме ги да използват своите лостове за влияние, за да се гарантира спазването на установените международни стандарти за ядрена безопасност и сигурност, което в крайна сметка е в интерес на всички“, заяви премиерът. 

В рамките на изказването си министър-председателят Димитър Главчев акцентира и върху постигнатия от България съществен напредък в диверсификацията на доставките на ядрено гориво чрез елиминиране на зависимостта от досегашния единствен руски доставчик и развитие на перспективно сътрудничество със световни лидери в сектора като „Уестингхаус“ и „Фраматом“.

Първата среща на върха за мир в Украйна, се провежда в швейцарския курорт Бюргенщок. Лидерите дискутират създаването на ясна рамка за прекратяване на войната, предоставяне на гаранции за сигурност, определяне на условия за следвоенно уреждане, съгласуване на условията за финансиране на възстановяването на Украйна. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в Бюргенщок в Швейцария, че ще отправи предложения за мир на Русия, след като те бъдат валидирани от международната общност, предаде Франс прес. Украинският лидер каза това по време на международната конференция за мир в Украйна, която се откри вчера в Швейцария и продължава и днес, предаде БТА.