0

С лужебният министър председател Димитър Главчев коментира резултатите от изборите в Република Северна Македония.

"Ние повече отстъпки няма накъде да правим, позицията, която имаме е общоевропейска позиция, на нашите приятели от РСМ им е ясно, че ако не спазят изискванията за членство в ЕС, няма как да се получи", каза премиерът.

"Да видим какво правителство ще се формира, надявам се РСМ да продължи европейската си перспектива", добави той.

А по повод предстоящите избори у нас Главчев призова да бъде честна и прозрачна предизборната кампания, да се намали градусът на напрежението.

Той направи коментар пред журналисти след церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция по случай Деня на Европа.

"На тези избори от изборните протоколи ще бъдат обработени 3 пъти повече числа, отколкото на предишните избори, а броят в РИК-овете е същият, което ще доведе до закъсняване на официалните резултати, за да няма спекулации, че нещо се прави на тъмно. Няма какво да се направи, определена е числеността на РИК-овете. Нека да се нагнетява напрежението, че се бавят резултатите поради други практики. Каквото зависи от нас ще го направим", допълни премиерът.

Той каза, че подготовката за изборите се движи в график.

Той коментира и срещата му с Радев. "Много неща си говорихме с президента - и за вътре в държавата, и за международното положение", каза Главчев.