0

Х ората сами си оправят, не чакат държавата, но имат нужда от страната, разбира се. Сформираме оперативен щаб в Шипка с председател министърът на вътрешните работи. Помощта от страна на държавата ще бъде получена от тези, които имат право да я получат, в най-кратки срокове. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, който посети Шипка след наводненията.

ВОДЕН АПОКАЛИПСИС: Отнесени покриви, паднали дървета, унищожена реколта! (ВИДЕО)

СЛЕД НОЩНАТА БУРЯ: Аварийни екипи накрак!

"Тежки са щетите. Цели покриви са компрометирани, санировката също. Каквото зависи от нас, ще го направим в най-бързи етапи", допълни той.

"За момента 300 домакинства са пуснали молби и декларации за помощи. Много малко са тези, които съвсем наскоро са санирани и нямат по фасадата щети, но в покривната част почти всички имат такива", заяви Панайотова.

70 сигнала са подадени на телефон 112 по време на бурята в Шипка снощи. Най-много от тях - за наводнени автомобили. При апокалипсиса са наводнени приземни етажи, няколко паднали дървета и скъсани електрически кабели.

"Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към правителството има финансова възможност да реагира на щетите, но топката е в ръцете на местната администрация, които трябва максимално бързо да изготвят документите и исканията си, за да можем да ги разгледаме", заяви служебният министър Калин Стоянов. 

"Проходът Шипка не е затворен и не подлежи на затваряне, но в момента се разчиства", каза пред журналисти в Шипка министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, която посети града във връзка с щетите от вчерашната буря. Той ще бъде разчистен до края на деня. 

По думите ѝ в района е имало данни за пет свлачища, които снощи са били разчистени своевременно, но тази сутрин е имало активирани още три такива.

*Източник: NOVA