0

К ъм момента служебният премиер Димитър Главчев се отказа да предлага ново име за поста външен министър. Това научи NOVA неофициално от свои източници. Така за момента няма да има промяна в МВнР.

Тази сутрин служебният премиер отиде на среща с президента Румен Радев, който трябва да издаде указ за подобна рокада. На този етап такъв няма. Междувременно номинираният за нов външен министър Даниел Митов се отказа.

Срещата между президента и служебния премиер започна рано сутринта, без медии, и приключи за не повече от 30 минути. Как е протекъл разговорът на „Дондуков 2” от гледната точка на президента днес не беше оповестено. След нея Главчев обаче обяви - диалог между тях има, но не и решение.

„Не съм предлагал нищо. Продължаваме комуникация с президента, както съм говорил. Тези дни виждате, че има диалог, диалогът продължава, нямам новина за съобщаване. До момента, в който президентът не издаде указ, старите министри продължават”, каза служебният премиер.

Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър

Малко по-късно отговор за съдбата на Митов дойде от самия него. „Не бива да се превръщам в ябълка на раздора или във фигура, която да разделя в момента. Затова, със сигурност, оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър”, обяви той.

Митов обясни, че преди дни е приел подобна номинация, защото е бил на този пост и на страната ѝ трябва ясен външнополитически курс. Днес обясни, че е разочарован от доскорошните партньори на ГЕРБ в управлението.

„Мога да успокоя президента Радев. Както те бяха с него, когато той се преизбираше – сега можем да му кажем „Спокойно, господин президент, те са с вас. ПП-ДБ продължават да бъдат с вас”. Естествено, че отговорността е на президента Радев. Както нямаше да се меси, сега вече се е намесил. Външният министър си е негов. Главчев направи предложение и то не беше признато от президента”, посочи Митов.

След отказа на Митов да бъде новият външен министър, служебният премиер отиде в парламента за контрол от депутатите. На въпрос на NOVA дали има план Б, отговори: „Нямам план Б”.

Междувременно настоящият външен министър Стефан Димитров беше защитен с позиция от Българското дипломатическо дружество, които с неговото назначаване виждали продължение на политиката на служебните кабинети на президента.

„Не знам дали знаете, че това е организация на червени дипломати и комунистически, на практика, креатури. В която организация участва включително и братът на Стефан Димитров – Георги Димитров, когото аз съм уволнявал с удоволствие два пъти от МВнР”, поясни Митов.

*Източник: NOVA