0

Г лавният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Висшия прокурорски съвет за срок от пет години без право на повторно избиране. Това решиха депутатите от Комисията по конституционни въпроси с гласуваните на второ четене изменения в основния закон. 

Кандидатури за главен прокурор могат да издигат трима от членовете на Висшия прокурорски съвет, както и министърът на правосъдието. Указът на президента се издава в седемдневен срок. В случай на неиздаване на указа в срок, предложеният кандидат се счита за избран, решението на Висшия прокурорски съвет се обнародва. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение, гласят разпоредбите. 

СКАНДАЛ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ: Депутати обградиха парламентарната трибуна (ВИДЕО)

Според други от приетите разпоредби Висшият съдебен съвет се състои от 15 членове и включва председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд, които са негови членове по право, осем членове, избирани пряко от съдиите от всички съдилища, и петима членове, избирани от Народното събрание.

Спорен се оказа текстът, според който Висшият прокурорски съвет се състои от 10 членове и включва главния прокурор, който е негов член по право, двама членове, избирани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и шестима членове, избрани от Народното събрание.

Гроздан Караджов от " Има такъв народ" възрази, че това е абсолютна подмяна на съдебната реформа от 2015 г. Ако по този начин сте решили да замажете очите - това ще бъде поредното второ опраскване на съдебната реформа, такава каквато я виждахме, и такава каквато смятахме, че трябва да бъде и припомни за Конституцията от 1947 г., когато главният прокурор се е избирал от НС и се отчитал пред НС. Нещо, което все повече и повече се опитваме да направим. Депутатите се отказаха окончателно от идеята за промяна на датата на националния празник от 3 март на 24 май. Бяха обсъдени и текстовете, свързани с индивидуалната конституционна жалба. Заседанието на комисията бе прекъснато от председателя ѝ Радомир Чолаков, за да бъде подновено в неделя от 10:00 часа.