0

Х илядите последователи на Бялото братство по цял свят посрещат Космическата Нова година. В центъра на честванията са Седемте рилски езера, посочени като свещени от Петър Дънов - основател на окултно-философското учение. Приживе той е завещал танца паневритмия, който се играе за физическа, душевна, но и за световна хармония и мир на езерото Бъбрека. Днес се очаква да се качат там още поне 300 души, облечени в традиционния бял цвят - символ на ангелска чистота. В генералната репетиция в четвъртък се включиха около 600 души.

Според Петър Дънов точно на 19 август става „събор на Слънцето с представители от всички планети”. Най-силно енергията се фокусира на езерата в Рила, заради което там се събират дъновисти от цял свят. Това лято са около 1500 от Украйна, Русия, Канада, САЩ, Япония. Има и представители на континента Африка.

Правила

Тази година обаче хората от Бялото братство са длъжни да спазват нови по-строги правила за поведение, които целят да предпазят езерата от човешкото влияние. Къпането в тях е забранено. Има изискване и за броя палатки, които могат да бъдат разпъвани от поклонници - не повече от 60. Представители на Национален парк „Рила“, обаче са установили, че в лагера на Бялото братство подслоните са повече. Заради това вече е съставен акт, научи „Телеграф“. Посрещачите на Космическата Нова година са се настанили още в хижите „Рилски езера“, „Иван Вазов“ и в хотели в курорта Паничище, откъдето се качват пеша или с лифта.

Конска сила

Превозът на багаж и обслужването на самия лагер пък се извършват само с животинска сила - коне, по обозначена за целта пътека. Ограничено е преминаването на тези животни по рехабилитираната туристическа пътека, като при нарушаване целостта на същата е необходимо да се възстанови своевременно. Дирекцията на парка провежда мониторинг на посетителите в района на езерата с дрон.

„Никой не влиза в езерата, спазваме правилата. Движим се само по разрешените маршрути. Все пак нашето учение е на почти един век. Тук се подготвяме за изпитанията си в градска среда. Тук е нашето училище за живота”, коментира вчера пред „Телеграф” Христо Ташев, председател на управителния съвет на Общество „Бяло братство”. Той призна, че наистина има повече палатки в лагера, но всички спазват правилата.

Завети

Последователите на Бялото братство спазват заветите на Дънов, дадени от него в беседи, съчетаващи окултизъм, езотерика и мистично християнство. Самият той считал себе си за адепт (мисионер) на новото учение и пророк. Той учел, че Седемте рилски езера пречистват тялото на човека и освобождават от отрицателната енергия. За това помагал и танцът паневритмия, който хармонизирал връзката между ум, дух и тяло. Спазващите здравните съвети на Петър Дънов и играещите редовно неговия танц споделят, че постигат подобрение във физическото състояние, спокойни мисли и чувства, по-добра концентрация, по-добра памет. Препоръчително е да се играе с бели дрехи. „Облечеш ли се в бяло, предизвикваш себе си за чисти мисли, чисто слово, чисти дела“, казват дъновистите.