0

Г лоба в размер на 300 лева ще трябва да плати родител, чиято непълнолетна дъщеря се забавлявала в заведение в Русе след 22,00 часа. За случая съобщиха от Съдебната палата в крайдунавския град.

На 10 септември 2022 г. към 22,20 часа полицейски служители установили 17-годишната К.Б. като клиент на барче на ул. „Янтра“. Тя била без родителите си, нямала и пълнолетен придружител. На баща й – 48-годишният А. Х., бил съставен акт, който той подписал без никакви възражения. Впоследствие било издадено и наказателно постановление, което мъжът поискал да бъде отменено поради маловажност.

Районният съд в Русе му наложил минималната санкция в размер на 300 лева, смятайки, че наказанието ще има необходимия поправителен ефект не само спрямо жалбоподателя, а и спрямо други родители, които допускат малолетните или непълнолетните им деца да са сами навън след 22,00 часа. Бащата обжалвал, но и по-висшата съдебна инстанция приела, че деянието не е с ниска степен на опасност и потвърдила наложеното наказание.