0

П ет декара иглолистна гора е унищожена при пожар в местността "Мъртва долина" край Плевен. Това съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Плевен.

Пожарът се е разразил вчера около 17:55 часа. Сигналът е получен в Оперативния център при Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

При пристигане на мястото на произшествието двата екипа на районната пожарна служба в Плевен и на управлението в кв. "Сторгозия" са установили няколко разсредоточени огнища. От център 112 е съобщено за очевидци, които са видели деца да палят огън, уточниха от полицията.

Огнеборците са спасили 50 декара иглолистна гора. 

Административната санкция за палене на стърнища, сухи треви и изгарянето на горими отпадъци, съгласно Закона за МВР, е от 200 до 2000 лева, каза старши експерт Мариана Цветкова, говорител на ОД на МВР в Плевен. Тя припомни, че за да се предотвратят пожарите през летния пожароопасен сезон в земеделските земи, гори, затревени терени и други незастроени площи, трябва да се спазват някои основни изисквания като да не се пали огън в горските територии, извън обозначените и пригодени за тази цел места, да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари, да не се допуска деца да играят с огън, паленето на огън в дворовете да става само, ако предварително е обезопасено огнището, предаде БТА.