0

М инистерството на образованието и науката (МОН) публикува ключа с отговорите от проведеното днес национално външно оценяване по математика в седми и в десети клас, съобщиха от ведомството

На изпита по математика се явиха 60 169 седмокласници и 50 475 десетокласници.

Верните отговори за седми клас по математика могат да се видят ТУК.

За десети клас верните отговори са публикувани ТУК

По вариант 2 писаха днес седмокласниците на националното външно оценяване по математика, което започна в 9:00 ч. Учениците бяха разпределени в 1700 училища и в 5681 зали. Ангажирани бяха над 11 000 квестори. За 150 минути седмокласниците трябваше да решат 23 задачи. 18 от тях изискваха посочване на един верен отговор от четири възможни. Две бяха с кратък свободен отговор, а три задачи изискваха разширен свободен отговор.

От 11:00 ч. започна изпитът по математика за десетокласниците. Националното външно оценяване за тях се състоя в 1023 училища и в 4592 зали. Ангажирани бяха над 9000 квестори. Тестът по математика за десетокласниците имаше 17 задачи, от които 15 бяха с избираем отговор, а две - с разширен свободен отговор. Изпитът продължи 90 минути.

По-рано днес от МОН съобщиха, че Регионалните управления на образованието (РУО) са в непрекъснат контакт с директорите на училища в населени места, засегнати от наводненията през последните денонощия, за да се гарантира възможността за провеждане на изпита по математика, припомни БТА.

На 13 юни се състоя националното външно оценяване по български език и литература за седми и за десети клас.

Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.