0

Б ългарска ученичка ще окачи своя картина в Конгреса на САЩ. 17-годишната художничка Валентина Асенов ще има честта да излага своята творба в сградата на законодателния орган за една година. Тя е поканена и на официален прием в столицата Вашингтон. 

Конкурс

Вратите за реализация за момичето се отварят, след като печели първо място в конкурс, организиран от Конгреса. Талантът на търновката впечатлява журито с картина, рисувана с въглен. Лично конгресменът Джеф ван Дрю й звъни по телефона, за да я поздрави. Картината й е озаглавена „Натюрморт“ и носи енергията на древната римска история. Съревнованието се провежда във всички щати на страната и конкуренцията е огромна, става ясно от публикациите за успеха на Валентина в американската преса.

Творчество

За успеха на Валентина разказва нейната майка Детелина Стойкова, която заедно с баща й емигрира в САЩ през 1998 г. Валентина е последен клас в гимназията в Оушън Сити, Ню Джърси. Вдъхновението за творбата Валентина открила във Велико Търново, където прекарала голяма част от периода на онлайн обучението през пандемията. Докато била там, посещавала уроци при знакови местни художници, които й помогнали да открие своя собствен стил и път в това направление. По думите на майка й пред търновското издание „Борба“ досегът с тях бил много полезен за дъщеря й и дал силен тласък за развитието й.

Това не е първият голям успех за 17-годишната авторка. През 2012 г. друга нейна картина бе изпратена в Космоса в рамките на мисия на НАСА. Тогава момичето е едва втори клас и печели националния конкурс за творби за космически експеримент и насърчаване на младото поколение към нови знания за необятната Вселена.