0

О каза се, че от жегите има голяма полза. Това го доказа преподавател от Университета по аграрни науки и ветеринарна медицина в Букурещ. Експериментът е, че успява да изпържи яйца на слънце,  като използва само тиган върху горещ пясък и слънчевата топлина. Той не използва никакъв огън, съобщава DG 24.

“Човешкото тяло усеща няколко градуса повече от температурите, обявени от метеоролозите, поради отразената от земята топлина. Така например 40 градуса се усещат като 45 и повече. Колкото повече се доближаваме до нивото на земята, толкова по-топло е. И почвата става "пещ”, обяснява Енеску.

Той използва и термометър, който отчита температурата в тигана. От снимките, публикувани на профила му във Фейсбук се вижда как градусите постепенно се повишават до 78. Всичко продължава около 3 минути. 

С този експеримент, проведен в румънската община Мършани в окръг Долж, Михай Енеску иска да привлече вниманието към явлението на опустиняване в района на Олтения и да демонстрира, че температурите, които се усещат на нивото на земята, са много по-високи от официално измерените.

“Експериментът не е кулинарен, а тревожен сигнал за ситуацията с пясъците в района на Олтения, по-специално в Мършани, Долж. „Опитайте се да останете пет минути на пясъка на слънце, но препоръчвам да не сваляте обувките си“, казва Михай Енеску, цитиран от DG 24.