0

В последния работен ден от седмицата ни очаква брутално време.

Порои, гръмотевични бури и градушки ни готви природата за петък

Оранжев и жълт код за половин България обявяват синоптиците от НИМХ.

НИМХ

Предупреждение за опасно време:

Оранжев код:

Този код е опасност от  проливни или “обложни” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за “обложни” валежи. 

Червен код:

Валежите на много места над посочените райони  ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок е и рискът от материални щети. Очакваните валежи ще са между 50-80  л/кв.м.

Явления: Средна и едра по размер градушка,риск от торнада и мезо-конвективни системи. Издава се и за обложни продължителни валежи.

 Средно около– 50-80 л/кв.м  

Очакват се интензивни и значителни по количество валежи, с развитие на гръмотевични бури.

През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт.

През нощта валежи и гръмотевични бури ще има на места главно в Северна България, като там вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него нахлува по-хладен въздух.

Утре валежи ще има на много места и ще са предимно краткотрайни, но интензивни и придружени с гръмотевици.

Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще е умерен. Условия за мощни гръмотевични бури и градушки ще има в следобедните часове главно в югоизточната половина от страната.

Явленията в Западна България ще затихнат вечерта, а в Източна валежите ще спрат през нощта срещу събота.

Дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 22° и 27°, в София – около 22°.

В планините времето ще е динамично. С умерен и силен северозападен вятър ще нахлува по-студен въздух. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд и гръмотевични бури.

Вечерта явленията в масивите от Западна България ще затихнат. Максималната температура на 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 11°.

Над Черноморието облачността ще е значителна, с валежи от дъжд и гръмотевична дейност.

На места главно в следобедните часове явленията ще са интензивни, с условия за развитие на мощни гръмотевични бури и градушки. Ще духа умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 23° и 27°.

Температурата на морската вода е 23°-24°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

НИМХ