0

В ъв вторник, 4 юни, се очаква да ни връхлети силна магнитна буря.

Това предупреждава руската Лаборатория по слънчева астрономия на Института по слънчева физика. Чакат се смущенията в магнитосферата на нашата планета, които могат да бъдат причинени от слънчева материя, изхвърлена по време на експлозията, която се случила в неделния следобед.

„Това вече е третото най-високо изригване на Слънцето в рамките на 24 часа. Всички събития са свързани със завърналия се на Земята активен регион 3697, който при последното си преминаване покрай планетата предизвика най-голямото слънчево изригване на ниво X8.7 от 2017 г. насам и най-силната магнитна буря от 2005 г. насам", съобщиха руските учени.

Центърът на експлозията е много близо до линията Слънце-Земя и плазменият облак е насочен почти точно към планетата ни.

Слънчевата материя най-вероятно ще пристигне в орбитата на Земята на 4 юни, вторник, с предварителна сила на удар от G3 (силна буря)“, пише източникът. 

Общо три експлозии бяха регистрирани на Слънцето в неделя, но първите две едва ли ще засегнат нашата планета. Само за три дни завръщащият се регион на активност на повърхността на звездата предизвика пет мощни експлозии, писа dariknews.bg.