0

Ф изически сблъсъци между партии, подкрепящи управлението и опозиция в началото на извънредното заседание на Народното събрание.

От "Възраждане" и ИТН се опитаха отново да блокират работата на Народното събрание като техни депутати застанаха около парламентарната трибуна.

Мнозинството обаче намери начин да работи въпреки блокадата - като изказванията се правят от място на преносим микрофон. Така депутатите започнаха работа с обсъждане на дерогацията за "Лукойл".

В знак на недоволство от "Възраждане" демонтираха част от тонколоните, за да не се чуват изказванията в зала. Това провокира Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС да се намесят като се стигна до физически сблъсъци между тях и депутати от "Възраждане".

В последствие се намесиха и още народни представители от двете групи. 

Депутатът от "Възраждане" Ивелин Първанов заяви, че е заплашен с убийство от депутатът от ДПС Марио Ангелов.

"За престъпление от общ характер депутатите нямат имунитет. Вие сте си в правото да предприемете всички мерки и процедури", отговори му председателят на парламента Росен Желязков.

Въпреки напрежението, работата в пленарна зала не спираше чрез изказвания от място. Със 144 гласа “за” парламентът въведе забрана за износ на горива, произведени от руски петрол от 1ви януари, а от 1ви март се забранява работата на Лукойл с руски нефт, съобщава БНТ. 

Депутатите решиха още да отпадне търговската такса от 20 лв. за мегават час върху вноса и транзита на руски природен газ.

В дневния ред на извънредното заседание днес е заложено още второ четене на окончателно бюджета на здравната каса и ДОО. В бюджета на НЗОК за 2024 година са заложени 8 млрд. лв. Повече средства от тази година - с около 20%, са предвидени за доболничната помощ, профилактиката и денталните дейности.

24,3 млрд. лв. са заложени в бюджета на ДОО за догодина. Предвидено е повишаване на минималната заплата - на 933 лв., както и увеличение на максималния осигурителен праг на 3750 лв. С 1,1 млрд. лв. повече са планираните пари за здраве догодина.