0

С лужебният премиер Гълъб Донев се срещна с австрийския канцлер Карл Нехамер. Двамата обсъдиха влизането ни в Шенген. Канцлерът е на специална визита у нас. 

„За мен е удоволствие да Ви приветствам в София след този интензивен ден на работа по границата между България и Турция. Присъединяването ни към Шенген остава основен приоритет.. Надявам се, че днешното Ви посещение ще допринесе за развитието на този въпрос. Това ще бъде един важен тласък за отношенията България - Австрия и целия ЕС. Считаме, че е в наш общ интерес да решаваме проблемите, свързани с увеличения миграционен натиск към ЕС, както и да работим за укрепване на доверието и сигурността в шенгенското пространство. Приемането ни в Шенген ще осигури по-силно икономическо сътрудничество, но и по-добра защита на външните граници”, каза Донев, цитиран от NOVA.

По думите му България приема австрийския народ като приятелски и близък и се се надява на сътрудничество не само в Шенгенското пространство, но и в културата, науката, туризма и още много други сфери.

Карл Нехамер от своя страна посочи, че австрийски предприятия са изключително силно икономически представени в България, а българският пазар на труда и като цяло страната ни е много интересна дестинация за австрийските фирми.

Той обясни, че решението на Австрия, заедно с това на нидерландската страна, е, че има проблеми в Шенгенското пространство. Нехамер заяви, че тези граници трябва да бъдат надеждна защита. „Имаме над 100 000 бежанци от Украйна и още толкова нелегални мигранти, които са установени при нас", каза още той.

Австрийският канцлер подчерта, че България изпълнява стриктно своите задачи. „Ние ще намерим заедно решение. Имаме да вършим още много заедно, но ние затова сме партньори – да можем да говорим открито за проблемите и да ги решаваме заедно, каза Нехамер.