0

О сем костюма на култови герои от „златния“ век на българското историческо кино могат да видят посетителите на Националния исторически музей. Те са изложени във временната експозиция под наслов „Блясък и величие. Средновековна България в българските исторически филми“. Ето какво разказа за „Телеграф“ кураторът на изложбата Ива Стоянова: Изложбата представя историята на средновековна България през призмата на българските исторически филми. Те представляват един цикъл, създаден по повод честването на 1300 години от създаването на българската държава.

Подбор

Първоначалното ни намерение бе да обхванем широк кръг от исторически персонажи от Средновековието до епохата на Възраждането. В крайна сметка подбрахме облеклата на персонажите от 4 филма, разделени на две групи. Първата е трилогията „Хан Аспарух“, представена с костюмите на Пагане и Аспарух, и „Борис I” - с одеждите на светия цар Покръстител и сестра му Евпраксия, която играе важна роля за покръстването на българите. Другите два филма са  посветени на историята на Второто българско царство - „Сватбите на Йоан-Асен“, представен с дрехите на цар Йоан-Асен II и един болярски костюм, и „Боянският майстор“ - с костюмите на майстор Витан и Десислава. Всички те отразяват както величието и блясъка на българските победи, така и духовното израстване през нашето Средновековие.

Технологии

Костюмите са създадени на базата на подробно изучаване на документи и археологически артефакти, като консултанти са най-изтъкнатите наши учени от миналия век. Тяхното техническо изпълнение е изцяло съобразено с традициите на съответната епоха, което ги прави максимално близки до първообразите им. Изработени са ръчно, от естествени материали – кожи, вълна, памук, коприна и пиринч за металните елементи. Духът на епохата допълнително е подсилен от предмети, също така използвани в съответните филми - свещници, царски трон, корони и оръжия.

Цели

Самата изложба има две цели - да покаже по този начина нашата история, видяна през очите на кинематографистите, и същевременно да покаже и историята на самото българско кино, защото тези филми са вече на повече от 40 години. За изложбата много ни помогна Българската национална филмотека, която ни предостави оригинални снимки, документирали заснемането на филмите. А самите костюми са вече част от фонда на музея.