0

Няколко  румънски тира са аварирали при Прохода на Републиката -  „Хаинбоаз”. Усещането за студ е много силно. По-опасен е северният склон на прохода.

Пътната настилка е опесъчена, но ограничителите на шосето създават проблеми при почистването. Снежната покрива на места е около 10 см, но вятърът е предпоставка за навявания. Температурите в неделя сутрин са около 2 градуса в района, информира NOVA.

Междувременно стана ясно, че специализирани автомобили, тръгнали на помощ на изпадналите в беда коли в Добричко, също са закъсали. Затворен е пътят Добрич-Генерал Тошево.

43-годишна жена е жертвата във Варна, стана ясно от информация на полицията, цитирана от БНР.

Жертвата е затисната от откършил се клон на дърво от ураганния вятър. Трагичният инцидент е станал на метри от сградата на Районния съд, на ул. Алеко Константинов, уточни началникът на Първо РПУ Христо Захариев. 

Сигналът за инцидента е подаден към 21,15 часа. 

И към тази сутрин - в 8 ч., улицата е отцепена, предава Радио Варна. Има полицейска лента, клоните не са разчистени, а самата улица е непроходима. Загиналата жена е от Каспичан, но е живеела в морската столица. Прибирала се е към дома си, когато клоните падат отгоре ѝ. 

Пострадал е и лекарят от пристигналата линейка. Той обаче е с по-лека травма от шофьора на линейката, който е със счупване на ключицата. Оказана им е медицинска помощ.

Няма други пострадали към този момент на територията на община Варна.

Усложнена остава обстановката в Шуменска област. Затворен поради снегонавяване е пътят от Шумен към Разград. На пътен възел „Белокопитово” е изграден контролно-пропускателен пункт от 23:00 ч. в събота. Полицейски служители пренасочват водачите по обходен маршрут през Търговище. Изцяло затворен е пътят Шумен-Силистра, в района на Хитрино, поради силни навявания са се образували снежни преспи. Затворен е и пътят от село Зайчино ореше към Варна.

Десетки са получените сигнали за закъсали автомобили, паднали клони и дървета. Целият наличен състав на РДПБЗН- Шумен е мобилизиран и е на терен. Обстановката в северната част на областта е сложна, има сигнали за закъсали автомобили в района на Каолиново, Нови пазар и Хитрино. 36 са получените сигнали, 12 от които за евакуации, които са извършени. Има сигнали и за паднали клони и дървета, отработват се приоритетно. 

Поради силните снегонавявания и образувани преспи има закъсали три противопожарни автомобила и снегопочистваща техника. Работата на спасителните екипи в областта продължава. Поради скъсан централен електропроводник, няма ток в Нови пазар. Получени са съобщения за спряно електроподаване в някои шуменски села.

Ток няма и в западната част на Шумен. В областта без ток са общо 31 населени места. Дежурните екипи на ЕРП-Север работят за отстраняване на авариите.

Очаква се и община Шумен да обяви бедствено положение заради лошото време.