0

Р ъководството на ГЕРБ и лидерът на партията Бойко Борисов дадоха брифинг за състоянието на енергетиката у нас, като обвиниха "Продължаваме Промяната", че са нанесли непоправими щети, посочва БНР.

"Никак не е за подценяване това, което е направил Асен Василев. Затова те сега искат да се скрият зад академик Денков. Така те искат отново да се министри и да управляват еднолично. Въглищните централи са спазарени за проекта с батериите. Това са корупционните схеми с "Джемкорп". Заложили са 4,4 милиарда дефицит. Основно действащо лице е Асен Василев", обяви Бойко Борисов.

По думите ми от тази политика 20 000 души ще останат без работа, а и ще бъдат загубени 6 милиарда.

"Докато е бил шеф на енергетиката, Асен Василев е нанесъл непоправими щети. Изходът е служебният кабинет да отвори наново Плана за възстановяване и устойчивост", поясни лидерът на ГЕРБ.

"Има нарушения на законодателството. Аз си спомням, че нашият парламент прие решение за Маришкия басейн. Кой си позволи да наруши решение на парламента? Този, който нарушава този закон, е Асен Василев", продължи Борисов.

Според него вече имаме 100% диверсификация на ядреното гориво за централата ни в Козлодуй.

"Има подписани договори с "Уестингхаус" и "Фраматом". За съжаление с изключително лошите преговори, водени от Асен Василев. Много по-важно става сега едновременно с борбата да запазим енергийните ни мощности в Маришкия басейн. Изграждането на тези мощности, като ядрена енергия в "Козлодуй", иначе ние ще станем само един клиент, както в много други сфери. Затова и ще излезем като основни производители на пазара на ток като клиенти", настоя той.

Бойко Борисов се позова на изводите на доклада на временната парламентарна комисия, която проверяваше скандалния меморандум за 1 млрд. долара с компаниите "Джемкорп" и IP3 Corporation за партньорство в енергетиката, който бе подписан от предишното правителство и с участието на министър-председателя тогава Кирил Петков.

По думите му Петков е подписал меморандума с "Джемкорп" бързо и без да се направени предварителни проверки от ДАНС. А агенцията е открила опасни взаимовръзки в една от участващите в консорциума компании.