0

Х еликоптери срещу скакалци. Това е битката, която се задава в небето над пиринския край през идната седмица.

Авиационното третиране срещу марокански скакалци започва утре. Машините ще прелетят над селата Любовка, Джигурово и Ладарево в община Сандански и над Марикостиново и Генерал Тодоров в община Петрич.

Препарат

Процесът ще се извършва сутринта - във времето от 05:00 часа до 10:00 часа. Препаратът, който ще се използва, е щадящ, но е желателно домашните животни да не бъдат пускани извън стопанствата в часовете на пръскането. Тази препоръка важи и за пчелите.

Намножаване

Третирането на площите се извършва на база направени многократни обследвания в общините Петрич и Сандански по заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните. Установено е масово намножаване на мароканските скакалци. За територията на двете общини на този етап не е установено нападение върху земеделски култури, засегнатите площи са основно пустеещи имоти, пасища и ливади, констатираха при проверките на място от БАБХ.

След получено писмо от БАБХ областният управител на Благоевград Георги Динев свика вчера извънредно заседание на Областния щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия. Действията на всички институции ще се координират в дните на третирането на площите срещу марокански скакалци.