0

В се повече щъркели остават да зимуват у нас и отказват да летят до топлите страни в Африка. Това потвърди пред „Телеграф“ екологът Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

„И през септември в Бургас, откъдето минава пътят на миграцията Via Pontica, се забелязват бели щъркели и категорично все още не са отлетели всички птици“, коментира Чешмеджиев.

ФЕНОМЕН: Кацна черен щъркел в столицата (ВИДЕО)

Климат

„Промените в климата и затоплянето влияят и на миграцията на птиците. Вече може да кажем, че десетки щъркели остават у нас през зимата. При това не говорим за птици, които имат някакъв здравословен проблем и не могат физически да издържат прелета“, категоричен бе Чешмеджиев, който през лятото бе отговорникът на БДЗП по реализацията на общоевропейския проект за преброяване на белите щъркели, в който се включиха стотици доброволци от цялата страна.

„Все още се обработват данните и не сме готови с конкретни резултати. В цяла Европа тече процес, при който се сравнява дали няма дублиране при регистрацията на гнездата и техните обитатели през това лято. Скоро обаче ще може да кажем и дали популацията на тези любими особено у нас птици се е увеличила. Прогнозите са по-скоро в тази посока“, каца още Свилен Чешмеджиев.

ЗВЕЗДНИ РОЖБИ: Най-известното щъркелово семейство у нас носи бебе

Мотив

„Основният мотив, ако може така да се каже, на щъркелите, за да остават у нас и през зимата, е възможността да си намират храна. Това е основното. През миналата година около 50-60 птици останаха у нас и бяха наблюдавани около сметищата в Южна България – в Пловдивско и Бургаско. Няма да е изненада, ако тази година у нас останат и повече щъркели. Меките зими със сигурност им помагат да издържат. В интерес на истината в африканските страни те също намират храна предимно по сметища и затова като цяло винаги съветваме хората, особено в ранна пролет, да избягват контакт с тях, защото могат да се заразят с нещо“, каза още екологът.

НЕЩАТА ЕСКАЛИРАТ: Щъркел тенекеджия подхвана скъпарските коли!