0

Н алице се редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби, както и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите. Не обявяваме война на търговските вериги, но като държава сме задължени да защитим интереса на потребителите. Това коментира служебният заместник министър-председател по икономическите политики Христо Алексиев.

КЗП е направила 471 проверки, при които са установени 452 нарушения, 200 от тях са за нелоялни търговски практики. БАБХ е осъществила 333 проверки - констатирани са 32 нарушения. НАП е с 340 проверки и 71 съставени акта за нарушения. Алексиев даде заявка, че всички проверки ще продължат, като се очакват и резултати. В ход е и постоянен мониторинг на цените на храните.

Служебният заместник министър-председател по икономическите политики обяви, че се подготвят промени в нормативната база, за да може нелоялните практики да бъдат установени в закон и да бъдат забранени. Заедно с това, да може да се упражнява стриктен контрол. „Продължаваме с изработване на информационен портал, където потребителите ще могат да подават сигнали”, допълни Алексиев.

Председателят на КЗП Стоил Алипиев подчерта, че нелоялните търговски практики са предпоставката за изкуствено завишаване на цените.