0

А ко с този запис приключи всичко, пред лицето на страната ние декларираме, че сме абсолютно несъстоятелни като политици. Става дума за една банална среща, каквито ние правим по три пъти на седмица. Приемам като случайност, че администрацията е забравила да изключи камерите. Това заяви пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след изтичането на записа от заседанието на парламентарната им група

По думите му ГЕРБ експлоатират ситуацията, затова ДБ публикували целия запис с видеото и всеки, който се интересува, може да види, че Иванов, по думите му, докладва на политическата си група и търси тяхното мнение.

"ГЕРБ и ДПС се мятат, правят панаири. Искат избори, защото смятат, че колкото е по-зле, толкова по-добре за тях. Че дестабилизацията в страната в крайна сметка ще ги изпере, че с Пеевски и Борисов отпред те ще успеят да се задържат, докато ние се изпотрепем за глупости.", каза Иванов.

По думите му преговорите били изключително сложни, защото са между пет субекта. Ако не ни чакаше енергийна и икономическа криза, война, щяхме да кажем "в тази ситуация е невъзможно, хайде да ходим на избори, коментира още Иванов и добави: "Но когато човек погледне отвъд собствения си нос, вижда, че ни предстои една от най-трудните зими. Затова нашата позиция беше да трудно е, но сме длъжни да опитаме".

Слави Трифонов да изгледа записа внимателно - призова Иванов - и да види, че аз характеризирам съотношението между ИТН и ПП и изобщо не споделям свои лични оценки за ИТН.

Отношенията между ПП и ИТН са изключително сложни. Самите ПП поставяха въпроса дали изобщо може да се разговаря с ИТН като партия или само с отделните им депутати, каза още Иванов. Той коментира и думите си за "бухалката", КПКОНПИ и Бойко Рашков: "Това е мое изказване, а не цялостен доклад. Имаме дългосрочна позиция, е КПКОНПИ тябва да бъде стриктно вкарана в границата на закона. Всякакви рискове тя да се превърне в бухалка трябва да бъдат елиминирани".

Колегата му Ивайло Мирчев коментира, че „Демократична България” не е провалила преговорите за нов кабинет, а от доста време се опитвала да прояви разум и страната да има управление. "Ние бяхме информативно на срещата с Корнелия Нинова. Информативно. Това сме го заявили публично. Това е регулярна среща на парламентарната група и няма нищо скандално. Всичко, казано в този запис – ние сме го заявявали публично”, каза пред Нова телевизия депутатът.  

"Това, което говорехме през месеци, сякаш се потвърди в това пряко излъчване. Видяхме истинското лице на задкулисието как работи. Това са лейтенантите на мафията, които си разменят клюки", коментира по-рано записа пък депутатът от ДПС Хамид Хамид. Под миловидната загриженост за българските граждани прозират лични интереси, его, ненавист към коалиционните партньори - цяла България го видя това. Украйна, например, си има един много хубав сериал - "Слуги на народа" и наистина си има слуга на народа - президентът Зеленски. Ние наблюдавахме вчера в пряко предаване сериала "Слуги на мафията", каза пред БНТ той.