0

"В случай на необходимост, сме готови да възобновим и преговорите с „Газпром”. Това каза енергийният министър Росен Христов, който посочи обаче, че това е последният вариант. 
"За сега приоритет остава доставянето на азербайджански газ. Относно "Булгаргаз" енергийният министър заяви, че е на печалба, те са реализирали 6-7 милиона. Фирмата не е в несъстоятелност, не е фалирала. Необходимите 800 милиона лева са средства за разплащане.

По думите на Христов се прави всико възможно да се пусне в експлатация интерконекторът с Гърция. "Противно на всички спекулации, нашето правителство е впрегнало 30-40 човека от няколко министерства, които ежедневно полагат огромни усилия този интерконектор да бъде пуснат в срок. Преди нас, ситуацията е просто била с много ниска форма на контрол, което е позволило тези забавяния", заяви той и отрече, че е издавал заповед за спиране на вписването. "Опитахме се коригираме грешка в имената, така че да предотвратим връщане. Връщането беше факт, но в момента всички административни проблеми са отстранени, надявам се нещата да се задействат в срок", изтъкна той.

По думите му, по проекта има сериозни забележки от институции, по отношение на сигурността и безопасността на обекта, особено във връзка с пожарната безопасност. "Как да пуснем газов обект, до който няма пътища за противопожарни коли", попита реторично той.