0

О бластният управител на София върна решението за разпределението на комисиите в СОС. Вяра Тодева смята, че е нужно преразглеждане и на избора на заместник-председатели

Изборът на комисиите

От писмо на областния управител на София Вяра Тодева, изпратено до Столичния общински съвет, става ясно, че тя връща решението, с което бяха разпределени комисиите в местния парламент. 

Ударното приемане на комисиите стана след продължили повече от 6 часа преговори между партиите миналия четвъртък. След като си избраха председател, с гласовете на общинските съветници се реши да се проведе извънредно заседание за избор на състав на комисиите. В началото на гласуването, изненадващо в залата се разбра, че има два внесени доклада - един на Карлос Контрера от ВМРО и втори на ПП-ДБ-СС. Прочетеният проект от Контрера изненада първата по сила партия в общината, защото според тях силовите комисии отивали в ГЕРБ и БСП.

В резултат ПП-ДБ-СС поискаха почивка на няколко пъти, след като се оказа, че получават малко и незначителни по брой председатели на комисии. Накрая ПП-ДБ-СС напуснаха заседанието, след като предложените от тях промени за комисиите не бяха приети. От ПП-ДБ-СС обвиниха в коалиция ГЕРБ, БСП, "Синя София", ВМРО, "Има такъв народ" и отцепилите се общинари от "Възраждане". Причината - именно с тези гласове беше решено разпределението на комисиите в общината.

Ответният удар 

Общинарите от ГЕРБ-СДС искат отстраняването на областния управител на София, те я обвиняват в политическа поръчка.

От националното ръководство на партията ще бъде поискано отстраняването на Тодева по време на ротацията. За тях връщането на решението за разпределението на комисиите в Столичния общински съвет е изпълняване на политическа поръчка.

„Тя е поставена на този пост, за да бъде представител на държавата, а не партиен активист. Днес тя се прояви като активист на ПП-ДБ и „Спаси София”, допълни Хекимян.  

Той коментира, че след като три месеца работата за София не е можело да започне, днес пак е „дръпната ръчната спирачка”.

„Аз, като председател на групата на ГЕРБ-СДС в СОС, от името на моите колеги, ще поискаме от националното ръководство на ГЕРБ нейното отстраняване. Възможно е това да се случи по време на ротацията”, каза Хекимян.

По думите му председателите на комисиите вече са насрочили и първи заседания.

„Това е явна форма на политически рекет. ПП, чрез областния си управител, се опитват да окажат въздействие върху общинските съветници от всички партии. За да получат повече председателски места”, заяви общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев. „Искат още и още председатели. Три дни колегите не разбрали, че имат не 1, а 3 комисии в общинския съвет. Това е несериозно", посочи той. 

„Продължава изнудването, няма да го търпим. Искрено се надяваме при ротацията г-жа Тодева да понесе своята отговорност за този правен пасквил”, заяви още Георгиев.

Общинските съветници от групата на местната коалиция "БСП за България" също въстанаха срещу Тодева. Те искат оставката й, като я обвиняват в саботаж на работата на Столичния общински съвет (СОС).

По закон решенията, взети от СОС за избор на председатели, заместник-председатели и състав на комисиите към СОС, са необжалваеми, посочват от БСП.

"За нас действията на областния управител Вяра Тодева не са неочаквани. При нея нарушаването на законите вече е хроничен проблем", се казва в позицията на общинските съветници от БСП.

"След като си позволи да допусне абсолютно незаконно нарязване на Паметника на Съветската армия, какво може да я спре незаконно да възпрепятства работата на СОС, като изпълни политическо поръчение. За нас нейните действия са саботаж срещу града и гражданите на София", отбелязват съветниците от БСП.

Според тях очевидно, за най-голямата политическа група в СОС постовете са самоцел.

"За "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), "Спаси София" нямат значение проблемите в града и решаването им, важни са им постовете в комисиите, които в следващите дни ще опитат да договорят с ГЕРБ. Те не само, че нямат намерение "да отпушат" работата на СОС, но дори и съвсем съзнателно и умишлено я възпрепятстват", пишат още общинските съветници от БСП.

*Източник: NOVA, БТА