0

С лед БСП и ИТН дадоха заявка, че са готови да вземат третия мандат. След неуспешния втори мандат, президентът Румен Радев има седем дни, за да избере на коя парламентарна група ще даде последния шанс да състави редовен кабинет в 50-ия парламент. 

БСП иска нови консултации преди третия мандат!

„Възраждане” изпратиха позиция и в нея заявяват, че вече е невъзможно в този парламент да се състави редовно правителство. По думите им цитирам единствено остава да се разбере графикът, който ще предпочетат президента и партията мандатоносител за да има избори в края на октомври, не около първия учебен ден.

От БСП също вече не са оптимисти, но обявиха, че ще опитат. „Като теглим чертата - перспективата за правителство е трудно постижима, но нищо не е приключило докато наистина не приключи. Насърчаваме Радев за още един кръг консултации преди трети мандат. Допълнителен опит за диалог е важен”, категоричен е Кристиан Вигенин, евродепутат, БСП.

Ако получат третия мандат от БСП ще предложат експертно правителство и ще търсят широка подкрепа около предварително изготвена програма. Такава е позицията и на „Има такъв народ”.

ИЗБОРИТЕ ЧУКАТ НА ВРАТАТА: Провал и с втория мандат! (ВИДЕО)

„Ужасяващо е, че цялата държава е заложник на ината на Бойко Борисов и тоталната политическа некомпетентност на Кирил Петков. Тези хора видимо искат да тласнат държавата към още по-дълбока политическа криза, пращайки държавата на нови избори. „Има такъв народ” е готова да получи трети мандат и ще подходим изключително отговорно и държавнически”, заяви Станислав Балабанов, депутат от "Има такъв народ".

Позиция дойде и от депутатите, напуснали и изключени от парламентарната група на ДПС. Според единия председател на движението Джевдет Чакъров - са готови на разговори с трети  мандат, но без „Възраждане”. Но отчитат шанса за редовно правителство като минимален.

От парламентарната група на ДПС днес отказаха коментар. Темата не коментираха и от ГЕРБ, но те вече многократно заявиха, че отиваме на нови избори.