0

Т урската полиция е задържала Исак Бинян, известен като "Черната мамба", дясна ръка на нидерландския наркобарон Йозеф Йоханес Лaйдекерс, съобщава "Хюриет дейли нюз". Бинян е бил издирван от Интерпол с червена бюлетина. Той е бил задържан при опит да избяга от северозападния турски окръг Мугла.

До ареста се стигнало след операция на истанбулската полиция миналия месец, насочена срещу заподозрени в пране на парите на Лайдекерс. След като екипите за борба с наркотиците открили, че Бинян се намира в Турция, високопоставеният член на наркокартела започнал да крои планове за бягство.

Турските полицаи активизирали усилията си и осъществили отделна операция, при която били задържани общо четирима заподозрени, единият от които нидерландски гражданин, идентифициран като един от членовете на картела, който също е бил издирван с червена бюлетина.

По време на претърсванията, извършени в жилището му, били иззети значително количество цифрови материали и фалшиви паспорти. Установено е било, че въпросното лице е пристигнало в Турция, за да помогне на Бинян да избяга.

След допълнително проучване екипите установили, че Бинян се укрива заедно със съпругата си в курорта Фетхие в Мугла. Научавайки, че Бинян и неговите съучастници планират да избягат в чужбина с яхта, екипите предприели операция на 25 юни за задържането на заподозрения.

Междувременно Бинян напуснал Мугла и е отишъл в съседния окръг Ъспарта, където е бил открит от полицията и арестуван заедно с други членове на картела. Седем заподозрени, сред които и Бинян, са задържани и изпратени в ареста в Истанбул.