1

С толичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) предприема мерки за охрана на обществения ред и организация на движението в София днес.

Около паметника на Съветската армия ще има симпатизанти, които са против демонтажа на паметника, заяви Иван Георгиев от СДВР на брифинг. Тази вечер в 18:00 има още едно събитие, което е по същия повод в района на паметника.

От 16:00 в градската градина, мястото на бившия мавзолей ще има събитие - ден на независимостта на Украйна. Като съпътстващо събитие от 19:00 до 20:30 ще се проведе шествие по бул. "Александър Стамболийски" през пешеходната зона на "Св. Неделя". След което ще има прожекция върху фасадата на Народния театър със знамената на България и Украйна. Събитието ще приключи с концерт.

В днешния ден най-значимото и мащабно събитие, според СДВР, е футболния мач между Левски и „Айнтрахт Франкфурт“, който е от 20:00 на Националния стадион „Васил Левски“.

От СДВР обявиха, че за абсолютно всичките събития е създадена организация за контрол и регулиране на пътното движение и за охрана на обществения ред на територията на София. Полицейското присъствие ще бъде на цялата територия на града - от малките квартали до центъра на града.

За футболната среща ще се следи изцяло за опазване на обществения ред, фенове в нетрезво състояние няма да се допускат. Ще се съпровождат по-големи групи фенове, като около самото спортно съоръжение тези зони, конфликтни ще бъдат с полицейско присъствие.

Има пристигнали фенове още от сряда, късния следобед, през цялата нощ СДВР са предприети действия за обществения ред. Все още няма информация за инциденти.

Феновете от Германия, които се очакват, са около 2 500 души, допълниха от СДВР.

СДВР препоръчва на шофьорите да използват обходни маршрути.

Възможно е да се затрудни пътното движение в града, но по думите на Георгиев СДВР ще направи всичко възможно да бъде възстановено.

Създадена е т. нар "фен зона" до езерото "Ариана", където за фенове ще има безалкохолни напитки, ще има храни, където ще могат да подкррепят узвън стадиона своя отбор.

В сряда кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че е поискала засилено полицейско присъствие около Паметника на Съветската армия във връзка с предстоящата футболна среща.