0

Б оза, сръбско, родна чалга, рап и джаз заливат Радомир.

Миш-маш от разнородна музика ще звучи по време на Деня на града. Очаква се винкелите ще бъдат оставени за 9 дни, а народът - да се весели.

Като в приказките  девет дни градът ще ври и кипи от събития и музика – от сръбско, народна музика и чалга до рап, джаз и класика.

Най-големите звезди ще пеят за радомирци, пише Zapernik.

Купонът за радомирци ще започне с празник на бозата на 20-ти октомври. 

Facebook/BogoII

Организаторите от Община Радомир тази година са се подготвили с музикални изпълнения за всеки вкус в дните до 28-ми октомври, а свое място в многото жанрове и стилове има и народната музика не с кого да е, а със самата Валя Балканска.  

Деветдневното „парти“ започва с изкуство – на 18 октомври се открива изложбата „Природна пластика и още нещо…“ на художника Кирил Цапулин.

Целият 20 октомври ще бъде посветен на Деня на бозата – неустоимо събитие, което ще привлече жители и гости с над 600 литра боза и гигантски баници, приготвени от не кой да е, а от топ-готвача Ути Бъчваров. Площад „Свобода“ ще оживее от ритмите на фолклорни танци и песни.

21 октомври продължава културната програма с тематична изложба и среща с изтъкнатия историк Симеон Спиридонов. Литературата, изобразителното изкуство и историята ще се слеят в едно, за да предизвикат интереса на културната общност на града.

22 октомври – за феновете на футбола, традиционният турнир „Христо Радованов“ ще събере най-добрите отбори на стадиона. Феновете на спорта могат да се приготвят за епична битка на терена.

Момчетата с китари Филип и Васил, които станаха сензация в Тик ток и социалната мрежа със своите забавни музикални клипчета, на които пеят златни български шлагери на улицата, ще акоситрат на площад „Свобода“ в Радомир на 23 октомври, за да забавляват жители и гости. Те ще подгреят и голямата музикална звезда на деня – рапърът Криско, който след известно музикално затишие се върна към старото си амплоа и стил.
Вечерта обещава да бъде интересна, така че в 18:30ч. вече да сте там!, подканя изданието.

Следващият 24 октомври е посветен на радомирци, които обожават сръбската музика. Защото общината е приготвила голяма изненада за тях: най-актуалният в момента изпълнител на сръбска музика, участник в сръбското шоу „Звезде Гранда“ и не на последно място – Перничанин – Яни Янков се качва на радомирска сцена в 19:30ч. А след това идва ред и на тежката артилерия – сръбската легенда Халид Мусаламович.

ZApernik

25 октомври ще е дълъг ден с още по-дълга вечер. Защото още от сутринта денят е посветен на малките радомирчета.

От 10:30ч. предвидете да си изпиете кафето на площада, защото за децата ви ще има много забавления и смях, творчески ателиета и циркови изпълнения. А в 18:00ч. не кой да е, а самата Валя Балканска, заидно с Петър Янев ще  дадат официалния старт на церемонията за Деня на град Радомир.

След като душата ви се насити с български ритми и фолклорно надиграване, не бързайте да си ходите, защото ще се пее „Луда по тебе ще си остана“ с фолкдивата Камелия.

26-ти октомври е време за пауза от шумните концерти. Време е за духовност –  станете по-раничко и в 9:00ч. отидете в черквата „Св. Димитър Солунски“ за празнична литургия и водосвет. Запалете една свещичка Бог да пази града и всички радомирци и прегърнете близките си хора.

Защото…празникът още не е свършил. А вие сте поканени на специално „афтър-парти“.

На следващият ден – 28 октомври НЧ „Напредък“ ще ви призове в 18:00ч. да се насладите на красивите джаз изпълнения с неостаряващата и вечно усмихната Хилда Казасян, кавалистът Теодоси Спасов, певецът Васил Петров и Плевенската филхармония.

.

 .
ZAPernik