0

Я слите да станат забавачки, а забавачките да се възприемат като предучилищни групи. Това е заложено в два законопроекта, по които се води многочасов дебат в комисията по образование в парламента в сряда. И двете предложения са свързани с ранното детско развитие, като целта е още от 10-месечна възраст до 3 години да се развие потенциалът на детето. Набляга се не само на физическото развитие и отглеждането, но и на ранно образование и грижа. В законопроекта на ДБ се подчертава, че от невръстна възраст на детето до постъпване в училище трябва да се мисли за обучение. Предложението на ГЕРБ е пък детските градини да се възприемат като форма на предучилищно образование, защото се подготвят активно за влизане в школото.

Казус

Здравна или образователна институция е яслата според депутати трябва да се тръгне определението. На какво ще учат толкова малки деца, по каква методика, как ще се подготвят учителите, въпросите бяха поставени по време на дебата в комисията. Отворен е и въпросът за преквалификацията на директорите. Изненадани се оказаха и общините, тъй те ще са преките изпълнители на трансформацията.

Повтаряне

В сегашния закон се казва, че в началното образование не се повтаря клас. Предложението на „Възраждане“ е от 2-ри до 4-ти клас учениците, които не са усвоили основни умения за четене и писане, все пак да повтарят. „Тези ученици в повечето случаи отпадат от училище“, смята директорът на 119-о СУ Деян Стаматов. Според бившия просветен министър Красимир Вълчев обаче точно първият клас е важен, защото децата се ограмотяват на български език, но трябва да се търси баланс.

Мандат

Мандатността на школските директори се оказа най-спорна. От една страна, с 5 г. мандат ще могат да се отстраняват директори, които не се справят, тъй като сега съдът ги връща на работа. От друга, обаче по същия начин ще се изхвърлят успешните, които не са удобни. Не е ясно и кой ще преценява, както и дали в атестационните комисии трябва да влизат учители, родители и общинари. Просветният министър проф. Сашо Пенов пък изтъкна, че мандатността е неприложима от юридическа гледна точка.