0

М онументът на Бузлуджа да бъде временно опакован със златист плат в стил Кристо. Това предлага жител на Казанлък, който е участвал в конкурса за иновативни идеи за използването на Чинията, обявен от Френския институт у нас, Институт „Сервантес“ в София и Фондация BilbaoArte – Испания.

Представилият се с името Иван Петров казанлъчанин преди няколко месеца лансира идеята пилонът да бъде трансформиран във фигура на Христос. Новата идея целяла да бъде оказана почит към  визуалния артист с габровски корени и съпругата му Жан Клод.От сайта Пресс тв цитират Петров с думите му : „Идеята ми за опаковането на монумента цели събиране на средства за продължаването на консервацията и преустройството на един от най-посещаваните от туристи обекти у нас. Макар достъпът засега да не е възможен, Бузлуджа привлича хиляди посетители и можем да се възползваме от това!“.

Междувременно организаторите на конкурса обявиха победителя, младият архитект Стефан Якшев за проекта му под наслов  " BUZLUDJA: COMMUNISM INTERRUPTED", който предлага монументът да бъде съхранен в сегашния му вид и да бъде превърнат в своеобразен музей на носталгията и загубените надежди.

Победителят ще има възможност да работи в продължение на месец в резиденцията при Центъра за артистични проекти в BilbaoArte, намиращ се в северната част на Испания.

Журито с почетен председател арх. Георги Стоилов, автор на проекта за планинския монумент е присъдило специална награда и за испанския участник Микел Еркиага Херан за проекта му “ENCLAVE, PRESENTACIÓN Y EXPERIMENTACIÓN SOBRE LA GLORIA“.

Пресс ТВ

Пресс ТВ